Bladluizen in de tuin?!

Bladluizen in de tuin?!

Bladluizen komen vrij vaak voor en ze kunnen flink wat schade aanrichten, maar hoe herkent u deze plaag eigenlijk? En nog veel belangrijker: hoe voorkomt en bestrijdt u bladluizen. Wij helpen u hier graag bij! Het herkennen van bladluizen is moeilijker dan u denkt. Vaak hebben de luizen dezelfde kleur als uw planten en niet alle bladluizen zien er hetzelfde uit. Het is daarom belangrijk om uw planten goed in de gaten te houden en snel hulp te zoeken bij een specialist, zoals een deskundig medewerker van ons tuincentrum. Wij beantwoorden alvast 5 vragen over bladluizen.

#1 Hoe zien bladluizen eruit?

Het is allereerst handig om te weten waar u op moet letten als u uw planten gaat controleren op bladluizen. De beestjes zijn groen of zwart en hebben ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Er zijn bladluizen met vleugels, maar dit is niet bij alle soorten het geval. Bladluizen verzamelen zich op de sappige delen van planten. Controleer dus vooral de stengels en de bloemknoppen bovenin.

Hoe zien bladluizen eruit?#2 Wat hebben mieren en bladluizen met elkaar te maken?

Een andere aanwijzing voor de aanwezigheid van bladluizen is een groot aantal mieren dat heen er weer kruipt over de plant. Mieren eten de suikerachtige afvalstoffen die bladluizen uitscheiden. Eigenlijk verraden ze zo dus hun eigen voedselbron, maar dit is voor u natuurlijk alleen maar voordelig!

#3 Welke planten zijn gevoelig voor bladluizen?

Bladluizen houden niet van alle plantensoorten. De volgende planten moet u extra goed controleren op bladluizen:

  • Rozen
  • Boerenjasmijn
  • Dahlia‚Äôs
  • Sneeuwbal
  • Appelbomen
  • Lindebomen
  • Perzikbomen

Bladluizen zijn dol op deze planten en bomen. Planten die te snel groeien, doordat ze te veel mest hebben gekregen, hebben de meeste kans om aangetast te worden door bladluizen.

#4 Wat doen luizen met uw planten?

Bladluizen zuigen al het vocht uit uw planten. Hierdoor verzwakken de planten heel erg. De bladeren gaan slap hangen of krullen zelfs op. Vaak stoppen de planten ook met groeien. Als de bladluizeninvasie niet op tijd gestopt wordt, sterft de plant af. Dit zou natuurlijk super zonde zijn! Kom dus zo snel mogelijk in actie als u bladluizen heeft ontdekt.

Bladluizen op planten#5 Wat is de beste manier om bladluizen te bestrijden?

Voorkomen is beter dan bestrijden, dat is bij iedere plantenziekte zo. Een grote verscheidenheid aan planten kan nuttige insecten en tuinvogels aantrekken. Deze eten de bladluizen van uw planten af. Verzorg uw planten goed, zodat ze sterker staan in de strijd tegen bladluizen en andere plagen. Zorg voor een goed samengestelde bodem, en de juiste hoeveelheid zonlicht, water en plantenvoedsel. U kunt planten minder aantrekkelijk maken voor bladluizen door gesteentemeel of droog zeewier over de planten te stuiven. Dit vinden ze namelijk niet lekker. Of gooi er een aftreksel van look of uien overheen. Heeft u toch bladluizen in de tuin? Volg onze bestrijdingstips dan op:

  • Knip plantenstengels af als de bladluizen er geconcentreerd opzitten. Bespuit de planten met een matig sterke waterstraal om de bladluizen eraf te spoelen en te verdrinken.
  • Ga voor natuurlijk bestrijding met bijvoorbeeld larven van lieveheersbeestjes uit ons tuincentrum.
  • Kies voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel uit ons tuincentrum.

Ziektes en plagen bij planten

Is uw plant ziek en weet u niet goed wat er aan de hand is? Neem een foto van de plant mee naar ons tuincentrum. Wij stellen dan zorgvuldig een diagnose en helpen u met het maken van een plan voor bestrijding. U moet ziektes en plagen nooit onderschatten, want voor u het weet zijn al uw planten dood. Kom snel langs in ons tuincentrum!

Nieuwsbrief