Vogels in de tuin

Vogels in de tuin? Trek vogels naar de tuin in het najaar en in de winter. Ze kunnen wel wat steun gebruiken in deze koude maanden. Help jij de vogels? Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, dat maakt helemaal niet uit. We kunnen de vogels een handje helpen door water en iets eetbaars te bieden en een stukje veiligheid en beschutting te geven denk aan een vogelhuisje of nestkastje! Op deze pagina vind je allerlei tips voor een vogelvriendelijke tuin! 

Open filters Sluit filters

Verfijn resultaten

Water voor de vogels; een vijver, drinkschotel of drinkbak 

Het spreekt voor zich maar een vogel heeft iedere dag water nodig. Niet alleen om op te drinken maar ook om zichzelf in te wassen. Het is van belang dat vogels hun veren wassen en dat doen ze graag in een vijver met een ondiep gedeelte of in een drinkschotel. Plaats de schotel op een veilige, beschutte plek en zorg regelmatig voor vers water. Ook bieden wij vogel drinkbakjes om de vogels te helpen. Kies je voor een vogel drinkbakje of drinkschotel, hou dan rekening met de volgende zaken:

 • Zoek een veilige plek voor de drinkbak of drinkschotel, zodoende kan de vogel ongestoord badderen en drinken.
 • Zorg voor dagelijks vers water.
 • Zorg ervoor dat de drinkbak of drinkschotel goed schoon is.
 • In het geval dat het vriest: zorg dan twee keer per dag voor warm water. 

Bekijk hier een overzicht van veelvoorkomende vogels in de tuin. Welke heb jij dit jaar al in de tuin gespot? 

 

Vogels in de tuin

Voedsel voor de vogels

Vogels gebruiken jaarrond veel energie. In de winter om zichzelf op temperatuur te houden en in de zomer om te kunnen nestelen. Tijdens de herfst bouwen ze graag reserves op voor de winter die komen gaat. Wil je verschillende soorten vogels aantrekken, dan dien je ook voor verschillende soorten voedsel te verzorgen. In een tuin met allerlei verschillende tuinplanten, bomen, struiken en hagen zul je zien dat daar ontzettend veel verschillende vogels op af komen. Belangrijk is vooral dat de planten op verschillende maanden in het jaar in bloei staan of bessen bevatten, zodat er het hele jaar door iets te halen valt voor de tuin vogels. 

Ook een grasveld kan helpen aan een vogelvriendelijke tuin. Merels pikken bijvoorbeeld graag in het gazon voor lekkernijen zoals regenwormen. Vogels zijn tevens gek op insecten en rupsen. Wil je er helemaal een paradijs van maken? Dan is een tuin waarin gazon, bloeiende planten en tuinplanten met bessen en zaden gecombineerd worden het beste. In ons tuincentrum in Oosterhout verkopen wij allerlei soorten vogelvoer en tuinhuizen voor als je deze planten en bomen niet allemaal hebt of kunt hebben in de tuin. In de winter zijn vetbollen en pindaslingers een aanrader. Kinderen vinden het geweldig om te zien hoe de vogels op het voer afkomen en dit veilig in de tuin oppeuzelen. 

Vogels in de tuin - GroenRijk Oosterhout

Veiligheid en beschutting voor de vogels

Vogels moeten altijd op hun hoede zijn met vijanden, zoals roofvogels en katten. Wil je een plek bieden waar de vogels zich veilig kunnen voelen? In dat geval is een vogelhuisje of nestkastje heel nuttig. Hagen in de tuin geven ook goede bescherming en een fijne nestelplaats voor vogels. Met name hagen met doorns zoals de Meidoorn biedt goede bescherming. Andere struiken die veiligheid bieden aan de vogels zijn de Taxus, Jeneverbes, Berberis, Vuurdoorn en Dwergmispel. Wil je meer informatie over deze struiken? Vraag er naar in ons tuincentrum!

Naast bescherming tegen andere dieren hebben vogels beschutting nodig om te schuilen bij slechte weersomstandigheden. Tenslotte hebben ze een plaats nodig om te kunnen nestelen. Veel tuinen zijn tegenwoordig van elkaar afgescheiden door schuttingen en/of muren. Een haag, of klimplanten tegen een schutting/muur maken de tuin al veel vogelvriendelijker. Een tip: ruim de tuin vooral niet te netjes op! De bladeren en resten op de grond zorgen voor insecten en zaden op de grond; een feestmaal voor de tuin vogels! 

Vogels in de tuin - GroenRijk Oosterhout

Planten die zorgen voor meer vogels in de tuin

Bekijk hieronder de meest populaire tuinplanten die vogels naar de tuin trekken, omdat deze planten voedsel bieden of beschutting geven voor deze vogels. Help de vogels de winter door en kom naar ons tuincentrum te Oosterhout voor vogelvriendelijke planten en advies van onze medewerkers! 

 • Ligustrum ovalifolium (Liguster)
 • Hedera helix ‘Arborescens’ (Klimop)
 • Fagus sylvatica (Beuk)
 • Cotoneaster (Dwergmispel)
 • Viburnum opulus (Gelderse roos)
 • Sorbus aucuparia (Lijsterbes)
 • Ilex aquifolium (Hulst)
 • Sambucus nigra (vlier)
 • Taxus baccata (Taxus)
 • Rosa canina (Hondsroos)
 • Crataegus monogyna (Meidoorn)
 • Clematis alpina (clematis, bosrank)
 • Wisteria sinensis (Blauwe regen)

Vogels in de tuin - GroenRijk Oosterhout

Alles voor de vogels in de tuin vind je bij Tuincentrum Oosterhout

Bezoek ons tuincentrum in Oosterhout voor meer leuke ideeën om de vogels in de watten te leggen. Welke vogels heb jij al gezien in de tuin? Laat het ons weten, daar worden wij heel enthousiast van. Plan hieronder de route naar ons tuincentrum, bekijk de openingstijden van onze winkel en dan hopen we je snel een keer te zien bij Tuincentrum Oosterhout.

 

Nieuwsbrief