Hoe kies ik de juiste kerstboom

De feestdagen staan voor de deur, en het is tijd om de perfecte kerstboom te kiezen. Hoe maak je de juiste keuze te midden van een zee van naalden en twijgen? Geen zorgen, we zijn hier om je te begeleiden door de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Soorten kerstbomen

Er zijn verschillende soorten kerstbomen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Hier zijn enkele populaire soorten kerstbomen:

 1. Nordmann-spar (Abies nordmanniana):

  • Kenmerken: Glanzende, donkergroene naalden met zachte punten en een brede, symmetrische vorm.
  • Voordelen: Naalden vallen minder snel uit, waardoor het een populaire keuze is voor gezinnen met huisdieren of kleine kinderen.
 2. Fijnspar (Picea abies):

  • Kenmerken: Heldergroene naalden met een aangename dennengeur. De takken buigen naar beneden.
  • Voordelen: Traditionele uitstraling en een heerlijke geur, maar de naalden kunnen sneller uitvallen.
 3. Servische spar (Picea omorika):

  • Kenmerken: Langwerpige, donkergroene naalden die rond de takken wikkelen. Smalle vorm.
  • Voordelen: Behoudt zijn naalden goed en heeft een elegante uitstraling.
 4. Zilverspar (Abies procera):

  • Kenmerken: Zilverachtige onderkant van de naalden, wat een zilveren gloed geeft. Symmetrische vorm.
  • Voordelen: Mooie kleur en vorm, geschikt voor zware ornamenten.
 5. Blauwspar (Picea pungens):

  • Kenmerken: Blauwachtige tot zilverachtige naalden met scherpe punten. Compacte vorm.
  • Voordelen: Opvallende kleur en vorm, vaak gekozen voor moderne thema's.
 6. Scots Pine (Pinus sylvestris):

  • Kenmerken: Lange, heldergroene naalden in bosjes. Open en onregelmatige vorm.
  • Voordelen: Stevige takken, traditionele uitstraling.
 7. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii):

  • Kenmerken: Zachte, donkergroene naalden met een zoete geur. Langere takken.
  • Voordelen: Aangename geur en goede naaldvastheid.

Soorten kerstbomen

Bij het kiezen van een kerstboom is persoonlijke voorkeur vaak doorslaggevend. Sommige mensen geven de voorkeur aan de traditionele geur van een fijnspar, terwijl anderen vallen voor de opvallende kleur van een blauwspar. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte die je beschikbaar hebt en eventuele praktische overwegingen, zoals de naaldvastheid. Het belangrijkste is om een boom te kiezen die past bij jouw stijl en de feestelijke sfeer die je wilt creëren.

Hoe kies ik de juiste kerstboom?

Kerstboom kiezen

 1. De ruimte meten

Voordat je jezelf verliest in de magie van kerstbomen, pak een meetlint en bepaal de beschikbare ruimte voor je boom. Er is niets erger dan thuiskomen met een prachtige spar om te ontdekken dat hij niet in de woonkamer past!

 1. Kies het type boom

Er zijn verschillende soorten kerstbomen beschikbaar, van de klassieke sparren tot de geurige dennen en de statige zilversparren. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke eigenschappen, dus kies degene die past bij jouw smaak en de sfeer die je wilt creëren. Gebruik bovenstaand overzicht om jouw beste match te vinden of vraag onze medewerkers om advies tijdens jouw zoektocht naar de perfecte boom.

 1. Test de versheid

Een verse boom is essentieel voor het behoud van die weelderige uitstraling tot ver na de feestdagen. Tik zachtjes op de naalden - ze moeten veerkrachtig zijn en niet makkelijk breken. Geef de boom ook een zachte schud; als er veel naalden vallen, kies dan liever voor een andere boom.

 1. Let op de naaldkleur

De kleur van de naalden is een belangrijke factor. Kies voor levendige groene naalden, vermijd bruine of uitgedroogde plekken. Een gezonde kleur geeft aan dat de boom goed verzorgd is.

 1. Controleer op onvolkomenheden

Inspecteer de boom grondig op eventuele onvolkomenheden zoals kale plekken, gebroken takken of insecten. Een gezonde kerstboom zorgt voor een stressvrije feestperiode.

 1. Geurtest

Een van de geneugten van een echte kerstboom is de heerlijke geur. Buig naar voren, sluit je ogen en adem de aroma's in. Kies de boom wiens geur je hart verwarmt.

 1. Ga voor duurzaamheid

Als je van plan bent om lang van je boom te genieten, kies dan voor een duurzame soort met goede naaldvastheid. Zo blijft je boom langer mooi, zelfs naarmate de feestdagen vorderen.

 1. Vervoer in stijl

Is het gelukt om de juiste boom te vinden? Gefeliciteerd! Zorg er nu voor dat je hem veilig naar huis vervoert. Laat jouw boom inpakken in een net, zo verlies je onderweg de minste naalden, of bind een touw om jouw boom heen. Vervoer de boom lopend, per fiets of per auto.

Kerstboom vervoeren

Koop de mooiste kerstboom in Oosterhout

Vanaf het laatste weekend van november koop je bij ons tuincentrum in Oosterhout weer de mooiste kerstbomen. Nu je gewapend bent met deze tips, ben je klaar om de magie van de feestdagen naar huis te brengen met de perfecte kerstboom. Dus trek eind november je gezelligste kersttrui aan, zet wat vrolijke deuntjes op in de auto en kom langs bij ons tuincentrum in Oosterhout. Ga op zoek naar die ene speciale boom die jouw feestdagen onvergetelijk maakt. Veel plezier met het kiezen en versieren!

Tags:
Nieuwsbrief