Tuin voorjaarsklaar? Zaaien maar!

Tuin voorjaarsklaar? Zaaien maar!

Als het goed is heb je de tuin, het balkon of daktterras al lekker opgefrist voor het voorjaar. Is jouw tuin nog niet voorjaarsklaar? Ga dan snel aan de slag met het verwijderen van bruine takken, snoeien van struiken, verspreiden van verse mest of compost, verzorgen van het gazon, opbinden van uitlopende klimplanten en het planten van nieuwe planten in de border, potten of bakken. Ben je daarmee klaar, dan heb je vast nog wel ergens een stuk kale aarde of plek voor een extra pot. Het is nu de perfecte tijd om te zaaien! Zaai eenjarige zomerbloeiers, kruiden en groenten!

Zaaien voor of na IJsheiligen?

In de lente schiet alles de grond uit. Het is ‘groeizaam’ weer nu het langer licht en warmer wordt. De maande mei tot en met begin juni is de ideale tijd om ter plekke zomerbloeiers, maar ook groenten en kruiden te zaaien. Kruiden zijn zeer geschikt voor in een pot of bak zolang je maar niet al te grote gewassen kiest, zoals artisjok of rabarber. De meeste mensen wachten daarmee doorgaans tot na IJsheiligen (medio mei), wanneer de kans op nachtvorst echt uit de lucht is. Maar veel zaden kunnen wel wat kou hebben en bovendien lijkt er dit jaar vanaf eind april echt geen vorst meer te komen. Dus: zaaien maar!

5 gouden zaaitips

Zaaien lastig of ingewikkeld? Helemaal niet! Wanneer je zelf zaait heb je bovendien straks voor heel weinig geld een weelderige bloemenzee of rijke oogst. Probeer het gewoon. Kinderen vinden het overigens ook heel leuk om hun eigen bloemen of groenten te zaaien. Kijk in ons tuincentrum in Oosterhout dus bij al onze zadenzakjes en zadenmengsels: bijvoorbeeld bij- en vlindervriendelijke bloemen. Hier een paar vuistregels om met succes te zaaien.

  1. Kies een zo zonnig mogelijke plek. Zorg dat de grond in de (moes)tuin onkruidvrij is en verbeter de grond eventueel met verse compost of bemeste tuinaarde. Gebruik voor het zaaien in kleine potjes een mix van verse potgrond en zand of speciale zaai- en stekgrond. Voor het zaaien in grote potten en bakken is verse potgrond geschikt. Voor een bak of pot met kruiden en groenten, zoals hongerige tomaten, courgettes en pompoenen, hebben we speciale moestuingrond. Zorg voor goede drainage met gaten in de bodems van de potten en bakken en breng onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels aan.

  2. Grote, dikke zaden doe je dieper de grond in dan dunne, fijne zaden. Maak voor de grote zaden met je vinger of de achterkant van een potlood een gat in de grond van 1 tot 3 centimeter diep. Kijk hiervoor bij de instructies op het zaaizakje. Doe het zaad in het gat en bedek het weer met aarde. Dun zaad kun je het best vermengen met wat aarde en zand, zodat je het beter over de grond kunt verspreiden. Bovendien waait het zaad dan minder snel weg. Zeef of wrijf er een heel dun laagje grond over.

  3. Geef je zaden altijd meteen water. De grote zaden die dieper in de grond zitten kun je water geven met een gieter. Gebruik voor de fijnere zaden liever een gieter met broeskop, om te voorkomen dat ze gaan ‘samenklonteren’ of wegstromen naar een plek waar je ze niet wilt. Druk de grond vervolgens zachtjes aan, met je hand of een plank. Voorkom, zeker gedurende het kiem- en groeistadium, dat je zaden en zaailingen uitdrogen.

  4. Zet er een label met de naam van de bloem, het kruid of de groente bij, zodat je onthoudt wat je er gezaaid hebt. Of markeer de plek in de border, zodat je het prille zaaigoed niet per ongeluk vertrapt of weg schoffelt bij het onkruid wieden.

  5. Neem de tijd om zaailingen te 'verspenen'; wanneer de jonge plantjes te dicht op elkaar groeien kunnen ze zich niet allemaal even goed ontwikkelen. Verwijder de kleinste en de elkaar verdringende exemplaren daarom voorzichtig met je vinger of een pincet.

Kom langs in ons tuincentrum in Oosterhout voor bloemzaden, groentezaden, kruidenzaden en alle benodigdheden die je bij het zaaien en kweken nodig hebt.

Nieuwsbrief