Maak een vlindervriendelijke tuin

Maak een vlindervriendelijke tuin

Vlinders hebben iets magisch. Ze fladderen vrolijk rond, doen niemand iets kwaad én hebben vaak kleurrijke vleugels waar we allemaal van onder de indruk zijn. Vlinders zijn insecten die in zowel een koud als warm klimaat overleven. Toch houden vlinders het liefst van warme gebieden en daarom zijn de vlinders in ons kikkerlandje vaak te zien zodra het warmer wordt. Hoe leuk is het dan ook om een vlindervriendelijke tuin te maken? De plantenexperts van Tuincentrum Oosterhout geven je graag een overzicht met welke planten jij de mooiste vlinders naar jouw tuin kunt krijgen. Zodra je meer vlinders naar jouw tuin lokt, ben je ook nog eens duurzaam bezig. Hoe dat precies zit, leggen we je graag even uit!

Welke vlinderplanten trekken de mooiste vlinders naar jouw tuin?

Zodra jij meer vlinders in je tuin wilt zien, moet je de juiste planten in de tuin hebben gestaan. Vlinders blijven namelijk in leven door de nectar die in de bloemen zit. Bij Tuincentrum Oosterhout vind je tuinplanten die van maart tot oktober nectar geven en zodra je deze planten in de tuin zet, komen hier dus vlinders op af. Wist je dat vlinders de kleuren geel, paars en blauw heel goed zien? Kies daarom onder andere ook voor planten in deze kleur. Met deze vlinderplanten trek jij gegarandeerd de mooiste vlinders naar jouw tuin:

  • Vlinderstruik (Buddleja davidii)
  • Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  • IJzerhard (Verbena bonariensis)
  • Damastbloem (Hesperis matronalis)

Wil je ook vlindervriendelijk tuinieren? Kom dan naar Tuincentrum Oosterhout en ontdek welke tuinplanten nog meer vlinders lokken naar jouw tuin!

Maak een vlindervriendelijke tuin | Tuincentrum Oosterhout

Krijg de Atalanta en Nachtpauwoog naar jouw tuin!

Vlinders zijn er in verschillende soorten en maten. Wist je dat er in Nederland meer dan 2400 soorten zijn? En wereldwijd meer dan 160.000 vlinders en motten zijn? Dat zijn er echt héél veel! Door één van bovenstaande planten in jouw tuin te zetten, is de kans er dat je de populaire Atlanta of Nachtpauwoog gaat zien. Wat is er zo bijzonder aan deze vlinders?

  • Atalanta: Elke jaar vliegen er ontzettend veel Atalanta's van Zuid-Europa naar Nederland. De Atalanta is dus een echte trekvlinder en wordt dan ook door heel Nederland gezien. Het is een dagvlinder en valt vooral op doordat de vleugels zwart met opvallend oranje zijn. Heb jij deze vlinder al een gespot?
  • Nachtpauwoog: De Nachtpauwoog is één van de grootste nachtvlinders die zowel overdag als 's nachts actief is. Op de vleugels van de Nachtpauwoog zie je opvallende 'ogen'. Vandaar ook de naam natuurlijk!

Maak een vlindervriendelijke tuin | Tuincentrum Oosterhout

Vlinders en biodiversiteit: hoe zit dat precies?

Biodiversiteit staat eigenlijk voor de diversiteit van het leven. Alles wat leeft of heeft geleefd valt onder biodiversiteit. Door meer 'leven' in jouw tuin te krijgen, wordt dat natuurlijk een stuk leuker en uiteindelijk ook duurzamer. Vogels, bijen, mieren, slakken en ook de mooie vlinders zorgen voor leven in jouw tuin. Insecten, waaronder de vlinder, zijn super belangrijk op aarde. Insecten bestuiven bloemen en vormen voedselbronnen van vogels, maar ook van veel zoogdieren. Als de insecten dit niet meer kunnen doen, dan heeft dat echt grote gevolgen voor de natuur en uiteindelijk ook voor ons als mens. Daarom is het zo belangrijk om de juiste planten van maart tot oktober in de tuin te zetten, zodat de vlinders hierop af komen. Zij kunnen de bloemen bestuiven en jij kunt genieten van alle bijzondere en kleurrijke vlinders. 

Wil je meer weten over vlinders in jouw tuin? Je kunt altijd contact met ons opnemen door te bellen naar: 0162-451852 of een mail te sturen naar: info@tuincentrumoosterhout.nl. Ga aan de slag en maak jouw eigen vlindervriendelijke tuin!

Bezoek Tuincentrum Oosterhout

Nieuwsbrief