Moestuin in april: wat te doen?

Moestuin in april: wat te doen?

Heb jij een eigen moestuin? Dan ben je super duurzaam bezig! Het kweken van eigen groenten, kruiden en fruit scheelt enorm in de portemonnee én is ook nog eens super lekker. Wie houdt er nu niet van die zoete aardbeitjes uit eigen tuin of de heerlijk geurende rozemarijn uit de kruidenbak? Het moestuinseizoen is vanaf april écht begonnen en daarom delen we graag wat moestuinklusjes die je in deze maand kunt gaan doen. Bij Tuincentrum Oosterhout kun je altijd terecht voor advies en tips over jouw moestuin, maar je vindt in onze winkel ook alle benodigdheden die je nodig hebt om jouw moestuin te onderhouden. 

Zaaien, zaaien en nog eens zaaien

In april kun je ontzettend veel gaan zaaien. Dit kan zowel binnen als buiten:

Wat kun je in april binnen zaaien?

Andijvie Augurk Bindsla
Courgette Doperwt IJsbergsla
Kapucijners Komkommer Kropsla
Krulsla Mais Pompoen
Sperziebonen Tomaat Venkel


Wat kun je in april buiten zaaien?

Bietjes Bindsla Doperwt
IJsbergsla Kapucijners Kropsla
Krulsla Spinazie Pastinaak
Pluksla Prei Raapstelen
Radijs Snijbiet Tuinboon
Wortels Zaaiui  


De jonge plantjes die binnen worden gezaaid, worden ook wel zaailingen genoemd. Een geluk voor deze zaailingen is dat ze in april nog prima in de vensterbank in het zonnetje kunnen staan. Blijf de potjes in de vensterbank draaien, zodat de plantjes vanaf alle kanten licht krijgen. Een tip voor het geven van water: doe dat vanaf de onderkant, zodat de wortels van deze plantjes dieper in de grond groeien. Zo worden jouw plantjes super sterk! 

Welke groenten en fruit kun je in april planten?

Aardappels Andijvie Bindsla
Doperwten IJsbergsla Kapucijners
Kropsla Krulsla Paksoi
Plantui Prei Aardbei


Wat kun je in april oogsten?

Pluksla Rabarber Radijs
Rucola Spinazie  

Moestuin in april | Tuincentrum Oosterhout
Snelle groeiers in jouw moestuin:

Er zijn twee soorten groenten die super snel groeien én waar je in april mee aan de slag kan: courgette en pompoen. Beide soorten hebben vanaf het zaaien super veel voeding nodig, dus zaai deze groentes in potgrond. Wij geven je graag wat tips:

  • Courgette: De zaadjes van de courgette ontkiemen snel en zijn dan ook snel zichtbaar boven de grond. In april kun je zaaien en van eind mei tot juni kun je de plantjes buiten in de grond zetten. De courgette houdt van een zonnige standplaats en het duurt ongeveer 90 tot 120 dagen totdat je de courgette kunt oogsten.
  • Pompoen: In april en mei kun je de pompoen zaadjes planten. Stop de zaadjes altijd met het puntje naar boven, anders is de kans groot dat ze niet ontkiemen. In juni en juli kunnen de zaailingen naar buiten. Let erop dat pompoenen veel ruimte nodig hebben en dol zijn op de zon. Vanaf augustus tot en met oktober kun je de pompoenen oogsten!

Moestuin in april | Tuincentrum Oosterhout

Moestuinieren in april: good to know

We hebben nog enkele tips en tricks voor je op een rij gezet die je deze maand niet moet vergeten:

  • Ai, ai, ai... je kunt er niet omheen: onkruid. Vanaf april is de kans groot dat het buiten warmer wordt en dat hierdoor onkruid sneller tevoorschijn komt. Voor de groei van jouw groenten, kruiden en fruit is het daarom belangrijk om onkruid weg te halen.

  • Wist je dat vogels veel schade kunnen veroorzaken aan de moestuin doordat ze de zaadjes uit de grond trekken? Daarom adviseren wij je om de planten in jouw moestuin af te dekken.
  • Slakken zijn dol op jouw moestuin, maar probeer ze uit de moestuin te houden. Het is goed om te weten dat niet alle slakken slecht zijn voor de plantjes. Vooral de naaktslakken en de slakken met het donker bruine/zwarte huisje (segrijnslak) eten de plantjes op. De bruine slak (heesterslak) en de tuinslak (geel/zwarte huisje) kun je gewoon laten zitten.
  • Wist je dat radijs groeit als een trein? Je kunt het best om de twee weken een beetje zaaien, zo heb je niet in één keer een hele hoop radijsjes!

Bezoek Tuincentrum Oosterhout

Bron: 'De moestuin' van Floor Korte

Nieuwsbrief