Bijen in de tuin

Er is steeds meer aandacht voor de bijen in de tuin. Want wie wil er nu geen levendige tuin? Verwijder zoveel mogelijk stenen en vervang ze voor bloemen, planten en bomen. Bijen hebben een belangrijke functie zeker wanneer er groenten en fruit in een tuin verbouwd wordt. Maar waarom zijn deze insecten nu zo belangrijk voor mens, dier en plant?  

Breng het ecosysteem op gang! 80% van het groente en fruit dat wij hier in Nederland in de winkel kopen, hebben wij dankzij de bijen tot onze beschikking. Ze zorgen voor de bestuiving van de bloemen in uw tuin. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem over komt op de stamper van een andere bloem. Het stuifmeel komt van de mannelijke variant van de desbetreffende bloem. Onder de stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel worden bevrucht. Een heel grote groep planten heeft deze samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven in uitzonderlijke gevallen gebeurd dat zelfs door vogels. Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing. Zonder de honingbijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. 

In ons tuincentrum vind je alles om de bijen en andere belangrijke insecten te helpen. Insectenhuisjes, bijenhotels, planten en bloemen die bijen aantrekken en meer! Wilt u een steentje bijdragen maar weet u niet precies hoe, vraag het ons gerust!

Het nut van een bij in de tuin

Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloenen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen, bramen…

Bijen in de tuin Tuincentrum Oosterhout

Een bij vliegt van bloem naar bloem. Daarbij neemt zij stuifmeel mee aan haar poten en lijfje. Zo zorgt zij voor bestuiving waardoor de vruchten kunnen groeien. 

Wist je dat...

Voor iedere kilo honing die bijen produceren moeten ze 40.000 tot 60.000 vluchten maken. Ze vliegen per keer gemiddeld 2,2 km. Dus voor iedere kilo geproduceerde honing meer dan twee keer de wereld rond. 

Help bijen te overleven in uw tuin

Het gaat niet goed met de bij: wereldwijd is de bij een bedreigde insecten soort. Vooral de honingbijen is in gevaar, soms sterft wel 70% van een volk. Van de ruim 350 soorten wilde bijen, staat meer dan de helft op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten. En dat is zeer zeker ook in ons nadeel, want met hun bestuiving van bloem naar bloem zijn bijen zeer belangrijke beestjes in ons ecosysteem. Zonder de bij veel minder of geen vruchten van de bomen en planten waar wij van eten. Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van onze gewassen in groot gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten waar wij jaarlijks zo van genieten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. Wie een tuin of balkon heeft, al is het maar klein, kan bijdragen om het voor de bijen makkelijker te maken om voldoende voedsel en veilige plekken te vinden. 

Top 10 soorten planten voor bijen in de tuin

Bijen in de tuin Tuincentrum Oosterhout

Kom langs in ons tuincentrum in Oosterhout nabij Breda. Voor planten, bloemen en al het andere wat u nodig heeft voor een prachtige bij vriendelijke tuin! Wij helpen u graag om een steentje bij te dragen aan de toekomst van de bij. Graag tot ziens bij Tuincentrum Oosterhout! 

Nieuwsbrief