Tuinieren gaat helaas niet altijd over rozen. De verwoestende buxusmot leek zich een paar jaar stil te houden, maar deze zomer richtten de rupsen van de Japanse wit-donkerbruine nachtvlinder weer overal in Europa flinke schade aan de mooie, wintergroene buxusstruiken aan. Zelfs tot op het Waddeneiland Texel in de Noordzee. Vaak is er geen redden meer aan. Ons tuincentrum in Oosterhout vertelt je meer over de buxusmot en stelt de beste alternatieve buxusstruiken aan je voor.
De buxusmot
De rupsen van de buxusmot vreten een struik in korte tijd kaal. Ze zijn moeilijk te zien, want ze zitten een stuk onder de buitenste bladeren verstopt. Het eerste wat je opvalt is dat er kale, bruine plekken in de buxus ontstaan, met aan de voet daarvan praktisch ‘fijngemalen’ blaadjes. Controleer je buxussen regelmatig en voel met je vingers tussen de takken of je een plakkerige substantie en spinsels tegenkomt. Daarin zitten de geelgroene rupsen met een zwarte kop en zwarte stippen. Ze slaan vooral eind april, begin mei en in augustus toe.
Buxusmot bestrijden
Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen en/of met speciale (biologische) insecticiden, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in Oosterhout. Geef de buxus ook regelmatig speciale buxusvoeding. Voorkom invasies van de buxusmot door feromoonvallen op te hangen en je tuin zo biodivers mogelijk te maken. Vogels, zoals koolmeesjes, lusten wel pap van de rupsen, en insecten, zoals sluipwespen en sluipvliegen, zijn natuurlijke vijanden van de larven.
Alternatieven voor buxus
Als de buxusstruiken echt niet meer te redden zijn kun je vergelijkbare wintergroene, makkelijk te snoeien struiken planten. Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn de kilometerslange buxushagen vervangen door Japanse hulst (Ilex crenata). Ook de Britse televisiepresentator en tuingoeroe Monty Don van het populaire en informatieve programma 'Gardeners' World' vindt deze struik het beste alternatief. Een andere optie is de struikkamperfoelie (Lonicera nitida), met kleine, glanzende geelgroene blaadjes.
Top 3 buxusvervangers
- Japanse hulst (Ilex crenata)
Deze wintergroene hulst is er in verschillende soorten, met verschillende bladformaten en -kleuren. De ‘Dark Green’ en ‘Convexa’ worden het vaakst als alternatief voor buxus gebruikt, omdat deze hulstsoorten er het meest op lijken. Maar ook lichter groen getinte soorten, zoals de Ilex ‘Blondie’ en ‘Green Hedge’, zijn de moeite waard. Net als bij de buxus houd je de Japanse hulst mooi compact door hem regelmatig te snoeien. De struik kan als haag worden toegepast, maar leent zich ook goed voor vormsnoei.
- Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)
De struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie heeft kleine donkergroene, ovale blaadjes. Ook deze struik kun je prima snoeien en toepassen als wintergroene haag, die je strak in vorm kunt houden. Er zijn ook struikkamperfoelies met bont blad, die zelfs in de winter een donkere hoek weten op te fleuren.
- Kardinaalsmuts (Euonymus)
Ook deze wintergroene struik bestaat in verschillende afmetingen en met diverse bladvormen en -tinten, van bont tot grijzig. De Euonymus fortunei ‘Vegetus’ of Japanse kardinaalsmuts lijkt het meest op buxus en is bij uitstek geschikt voor zo’n één meter hoge hagen. Hij kan goed gesnoeid worden en krijgt in de herfst bovendien fraaie bessen. Bij strenge vorst kunnen de bladeren van de Japanse kardinaalsmuts wat slap gaan hangen, maar ze trekken na de vorst direct weer bij.
Andere buxusvervangers
- De wintergroene taxus wordt eveneens gebruikt om buxus te vervangen. Je kunt een taxus namelijk ook als strakke haag en in allerlei andere vormen snoeien.
- Ook de Portugese laurier of laurierkers, met het hele jaar door fraai donkergroen, glanzend blad, is een aanwinst voor elke tuin, vooral als haag op de erfafscheiding. De hoge struik heeft wel een wat lossere uitstraling dan de meestal formeel toegepaste buxus. Een laurier op stam staat ook heel mooi in een pot op het terras.
Heb je nog vragen over mooie wintergroene struiken of hagen? Laat je informeren en inspireren in ons tuincentrum in Oosterhout!